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State of Nevada 
BOARD OF EXAMINERS FOR SOCIAL WORKERS 

 
ADVISORY OPINION NO. 2 

(Amended and Approved January 12, 2001) 
 

 
INTRODUCTION 

 
 The Nevada Medicaid Office of the Welfare Division of the Department of 
Human Resources has posed a series of questions relating to the provision of social work 
services in skilled nursing facilities.  The State of Nevada Board of Examiners for Social 
Workers (BOARD) will respond to each question in turn. 
 

QUESTION 1 
 

 What are the licensure requirements of persons providing social work services in 
skilled nursing facilities? 
 

ANALYSIS 
 

 NRS 641B.030(2) defines “social work” as follows: 
 

“Social work” means the application of methods, principles and 
techniques of case work, group work, community organization, 
administration, planning, consultation and research to assist 
persons, groups or communities to enhance or restore their ability 
to function physically, socially and economically. 
 

NRS 641B.500 makes it unlawful for any person to represent himself as a social worker 
unless licensed by the BOARD.  Similarly, NRS 641B.510 makes it unlawful for any 
person to use the title of a licensee in connection with his work, or in any way imply that 
he is licensed by the BOARD unless he is licensed by the BOARD. 
 
 A person who performs social work functions as defined by NRS 641B.030(2) is 
representing himself as a social worker.  Such a person must be licensed by the BOARD.  
Otherwise, he would be in violation of NRS 641B.500 and/or 641B.510. 
 

CONCLUSION 1 
 

 Persons providing social work services in skilled nursing facilities are holding 
themselves out to the public as social workers and must be licensed by the BOARD. 
 

QUESTION 2 
 

 May a “social work assistant” provide social work services without 
a license? 
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ANALYSIS 
 

The term “social work assistant” is a carry over from earlier times when many 
states did not require the licensure of social workers.  Chapter 641B does not recognize 
“social work assistants” as an exception to licensure requirements or as a separate 
licensing category. 
 

“Social work assistants” are subject to the same requirements as all other 
individuals performing social work services.  See that Analysis of Question 1 above.  A 
person performing social work functions as defined by NRS 641B.030(2) is representing 
himself as a social worker.  A person cannot escape liability merely by labeling himself a 
“social work assistant.”  The key is not what the person calls himself, but the functions he 
actually performs. 

 
It should be noted that NRS 641B.510 makes it unlawful to imply that a person is 

licensed by the BOARD.  Now that nursing assistants are certified by the Nevada State 
Board of Nursing, it is not unforeseeable that the public will infer that “social work 
assistants” are similarly certified or licensed by this BOARD. 

 
CONCLUSION 2 

 
 The BOARD disapproves of the label “social work assistant” as a meaningless 
distinction as it relates to the requirements of licensure established by Chapter 641B.  A 
person performing social work represents that he is a social worker and is required to be 
licensed regardless of the label he attaches to himself. 
 

QUESTION 3 
 

 May a “social work assistant” sign social service notes? 
 

ANALYSIS 
 

 The BOARD does not recognize the label “social work assistant.”  See Analysis 
in Question 2 above.  However, it is possible that a person licensed under Chapter 641B 
may be given the job title of a “social work assistant.” 
 

Signing social service notes constitutes the practice of social work as defined by 
NRS 641B.030(2).  Consequently, a person so signing represents himself as a social 
worker.  Thus, licensure is required.  See Analysis in Question 1 and 2 above. 

 
CONCLUSION 3 

 
 A “social work assistant” may sign social service notes only if he is licensed by 
the BOARD. 
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QUESTION 4 
 

 May a licensed Associate in Social Work (LASW) be employed as the social 
worker at a skilled nursing facility? 
 

ANAYLSIS 
 

 Persons licensed as a Licensed Associate in Social Work (LASW) under NRS 
641B.210 are generally able to perform all social service functions.  A LASW may not 
practice independently [NRS 641B.505(1)].  A LASW may not practice clinical social 
work [NRS 641B.505(2)].  Employment by a skilled nursing facility, even if the LASW 
were the only social worker employed by the facility, does not constitute independent 
practice.  Accordingly, nothing in Chapter 641B would prevent a skilled nursing facility 
from employing a LASW as a social worker. 
 

CONCLUSION 4 
 

 Nothing in Chapter 641B prevents a skilled nursing facility from employing a 
LASW as a social worker. 
 
 

QUESTION 5 
 

 What are the licensing requirements of persons providing social work consulting 
services? 
 

ANALYSIS 
 

 If the person providing social work consulting services is not an employee of the 
skilled nursing facility or other health care facility or agency, then that person is 
functioning as an independent contractor.  See NRS 284.173(2).  As an independent 
contactor, he is engaged in the independent practice of social work and is subject to the 
requirements of NRS 641B.505. 
  
 NRS 641B.505(1) makes it unlawful to engage in the independent practice of 
social work unless licensed as a Licensed Independent Social Worker (LISW) or as a 
Licensed Clinical Social Worker (LCSW).  NRS 641B.505(2) makes it unlawful to 
engage in the clinical practice of social work unless licensed as a Licensed Clinical Social 
Worker (LCSW). 
 

CONCLUSION 5 
 

 Persons providing social work consulting services as an independent contractor 
must be licensed as a Licensed Independent Social Worker (LISW) or a Licensed Clinical 
Social Worker (LCSW). 
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QUESTION 6 
 

 May a social worker consultant “sign off” on social service notes entered by an 
unlicensed individual? 
 

ANALYSIS 
 

 A social worker consultant must be licensed as a Licensed Independent Social 
Worker (LISW) or a Licensed Clinical Social Worker (LCSW).  See Analysis in 
Question 5 above.  As a LISW and/or a LCSW, the licensee is subject to the Standards of 
Practice established by the BOARD, NRS 641B.400; NAC 641B.220. 
 
 NAC 641B.200(1) provides in pertinent part as follows: 
 

He shall not misrepresent his own professional qualifications, 
affiliations and licenses, nor those of the institutions and 
organizations with which he is associated.  Emphasis added. 
 

 NAC 641B.205(1) provides as follows: 
 

A licensee shall serve clients with devotion, loyalty, determination 
and the maximum application of professional skill and 
competence. 
 

A licensee that “signs off” on the social service notes of an unlicensed person implies that 
the services were actually performed by the consultant and, thus, misrepresents the 
qualifications of the person actually performing the social services (the unlicensed 
person).  If the unlicensed person is an employee or agent of the skilled nursing facility 
(institution), a violation of NAC 641B.200(1) would occur. 
 
 Similarly, a licensee that “signs off” on the social service notes of an unlicensed 
person does not serve his clients with devotion, loyalty, determination and the maximum 
application of professional skill and competence.  As a result, there would be a violation 
of NAC 641B.205(1). 
 

CONCLUSION 6 
 

 A licensee that “signs off” on the social service notes of an unlicensed person is 
guilty of unprofessional conduct. 
 
      STATE OF NEVADA BOARD OF 
      EXAMINERS FOR SOCIAL WORKERS 
 
 
      By: ________________________________ 
       Mary Ann Salmon 
       President 
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